Nejlepší omlazující medicína? Pohyb!

Jedna studie zjistila, že jen 15 minut denně středně intenzivní aktivity, prodlouží lidský život o tři roky. A to i u starých lidí. V některých případech dokonce i u chronických stavů trumfla fyzická aktivita léky na předpis.

Každý ví, že jakýkoliv pohyb je dobrý - pomáhá udržovat váhu, zlepšuje svalovou pevnost, pevnost  kostí, a dokonce i zvedne náladu. To může také přidat několik let vašeho života.

Nedávné studie na Harvardu zjistily, že pohyb může být přinejmenším stejně účinný jako léky, pokud jde o prevenci. Týká se to například srdeční choroby, mrtvice, a diabetes. Cvičení je někdy způsob, jak podpořit tělo bez potřeby nějaké drogy.

Výzkumníci z University College v Londýně zjistili, že fyzicky aktivní starší lidé měli nižší riziko artritidy. Důkazy naznačují, že cvičení pomáhá také při kognitivní poruše (lehká duševní porucha obvykle ve vyšším věku). Lidé, kteří cvičí, mají tendenci mít lepší imunitní systém a tělo netrpí tak často záněty. Lehčí aktivity sníží úmrtí z jakékoli příčiny o 14 procent. Stačí např. hrát fotbal po dobu 45 minut nebo hrabat půl hodiny listí či 15 minut odhrabovat sníh.

Není třeba podávat atletické výkony, ani nemusíte chodit do posilovny či běžet maratón. Stačí apříklad svižnější půlhodinová procházka denně, pět dní v týdnu.
Cvičení je jedním z nejjednodušších receptů, nejtěžší je však jeho každodenní realizace.

Nikdy však není příliš pozdě nebo příliš brzy začít se pravidelně hýbat. Dokonce i starší lidé a lidé s chronickým onemocněním by si měli pohyb dopřát a vybrat si takový tréninkový plán, který vyhovuje jejich životnímu stylu. Začněte třeba s chůzí po schodech místo výtahu, nebo si každý den naordinujte procházku alespoň 2 km.

Skvělým způsobem pohybu je např. jóga, zlepší rovnováhu a sníží riziko pádů. Pokud nemáte možnost navštěvovat kurzy jógy nebo si pořídit DVD domů, zkuste každý den toto jednoduché cvičení:
stůjte na jedné noze alespoň 10 sekund, nohy vystřídejte a zopakujte. Potom se projděte rovně jako kdybyste byli na kladině. Toto cvičení rovnováhy opakujte 3x denně.

Pokud nejste schopni se postavit na delší dobu, občas rozhýbejte nohy kýváním dopředu a dozadu, abyste zlepšili průtok krve. Dokonce i lidé, pro které je pohybová aktivita bolestivá, jako jsou pacienti s osteoartrózou,  mohou těžit z cvičení a posílit  svaly kolem kloubů. Ti by se ale měli poradit se svým lékařem, který by vám měl správné cvičení poradit.