Vitamín C především posiluje imunitu a pomáhá tělu v boji proti infekcím a nachlazení. Podporuje tvorbu kolagenu a to vede ke zlepšení stavu pokožky, kloubů a kostí. Vitamín C je antioxidantem, chrání buňky před poškozením volnými radikály a také zlepšuje vstřebávání železa, respektive pomáhá tělu lépe využít železo z potravy.
Kde vitamín C najdeme?
Nejlepším zdrojem vitamínu C je pestrá strava s dostatkem ovoce a zeleniny, jako jsou šípky, acerola, rakytník, černý rybíz, citrusové plody, paprika a další. V chladnějších měsících je dobré zařadit i doplňky stravy s vitamínem C.
Na trhu je k dispozici mnoho forem vitamínu C. Mezi nejčastější patří kyselina L-askorbová, nejběžnější a nejlevnější forma, která se v potravinářském průmyslu používá jako konzervant. Šetrnější k žaludku je askorbát sodný, ale stále nejlepší forma je v podobě přírodní levotočivé formy.
Kvalitní vitamín C se pozná podle složení. Kvalitní produkty neobsahují zbytečné přísady, alkohol nebo konzervanty, jsou získávány z přírodních zdrojů a jsou v práškové formě v kapsli. Díky tomu jsou stabilní. Nevýhodou je, že bývají dražší. v kapslích před tekutými, které mohou být méně stabilní.
Vitamín C v přírodní levotočivé formě vyrábí společnost Inventia
