Jaký kolagen pomáhá na klouby?

Ke zdravému životnímu stylu stačí připojit péči zaměřenou na podporu stavu kloubů. Co dělat proto, aby se naše tělo mohlo s lehkostí a bez bolesti pohybovat co nejdéle?  Klíčovou roli sehrává tropokolagen, neboli hydrát kolagenu.


Klouby mohou trpět přetěžováním, věkem, vyšší fyzickou zátěží, stresem, špatnou výživou, hormonálními změnami a při autoimunitních onemocněních. Časem se může vyvinout degenerativní onemocnění zvané osteoartróza

Součástí kloubů je kolagen - látka zcela běžná a přirozená u všech živočišných druhů. Najdeme ho nejen v kloubech, ale jako stavební materiál šlach, vazů, cév, kůže či opory orgánů z hladkého svalstva. Kolagen tvoří silná vlákna, jež kloubům propůjčují pevnost. Společně s proteoglykany je součástí chrupavek, které chrání konce kostí před opotřebením, a umožňují nám tak vykonávat bezbolestný a plynulý pohyb.

Pokud dojde ke změně metabolické rovnováhy, chondrocyty přestávají produkovat extrémně pevný kolagen typu, který zabezpečuje chrupavkám ideální pevnost a ochranu kostí v kloubech, a místo toho produkují univerzálnější kolagen typu. Postupně můžeme pociťovat bolest, ztuhlost a další symptomy.

V přírodě je 27 druhů kolagenu, my jich potřebujeme 11 

Lidské tělo obsahuje 11 typů kolagenu. Každý plní jinou úlohu a nedá se nahradit. To hlavní je kolagen vybrat tak, aby jej organismus dokázal snadno a flexibilně využít. Podstatný je tedy jeho původ a ještě důležitější je jeho zpracování. Jako ideální, nebližší lidské bílkovině, vychází kolagen rybí, technologicky zpracován do formy HYDRÁTU se zachovanou trojitou helisou (šroubovicí DNA, neboli tropokolagen). Jedině tato forma je organismem zcela využita naplno a všude. Z tropokolagenu si totiž organismus vytvoří přesně takový typ, který potřebuje.


Bohužel forma v podobě HYDRÁTu je často zaměňována s hydrolyzovaným kolagenem. Hydrolyzovaný kolagen však náš organismus prakticky nevyužuje - je to pro něj podle vědců tazkvaný mrtvý peptid

S hydrátem kolagenu nemá lidský organismus v podstatě žádnou práci, tyto stavební kameny jsou tělu ihned k dispozici, aby je poslalo do těch tkání, které si kolagenovou vzpruhu žádají nejvíce. Výborně se vstřebává a organismus si z něj dokáže sestavit každý z jedenácti druhů kolagenu, které pro svoje správné fungování potřebuje.

Učínky produktů s hydrátem kolagenu lze zvýšit přidáním levotočivého vitamínu C, tedy vitamínu v přirozené formě. Kloubům dále prospěje vyvážený jídelníček obsahující dostatek bílkovin a kvalitních tuků, protože jsou to látky důležité pro dostatečnou produkci kloubního mazu neboli synoviální tekutiny. Bez jejího optimálního množství se klouby rychleji opotřebovávají. A samozřejmě je pro zdraví kloubů také nezbytný pohyb.