Nedostatek hořčíku v dietě snižuje využítí vitaminu D

Vitamín D je důležitý při správném metabolismu kostí a také olivňuje imunitní funkce. Jeho nízká hladina je spojována i s vyšším rizikem vzniku metabolického syndromu. Aby ale tělo dokázalo přijatý nebo v kůži vytvořený vitamin D dále využít, musí mít k dispozici optimální množství hořčíku

Pokud je k dispozici dostatek hořčíku, který aktivuje enzymy zahrnuté do metabolismu vitaminu D, zvýší se i hladina biologicky dostupného vitaminu D. To ale při jeho nadměrném přívodu může vést k hyperkalcemii a hyperkalciurii, jejímiž důsledky může být vaskulární kalcifikace tkání (např. ledvin). 

Pokud tedy máte v příjmu potravy dostatek hořčíku, tak snižujete reálnou potřebu vitamínu D, protože se  v těle lépe využívá.

Bohužel ale je to v naší populaci čím dál větší tragédie, související s nedostatkem vitamínu D.  Prakticky všechny skupiny populace (s výjimkou dětí 4-6 let) nedosahují svým doporučených referenčních hodnot. 

Nejzávažnější situace byla pozorována ve skupině dospívajících dívek ve věku 15-17 let, kde žádná osoba nedosáhla doporučených hodnot přívodu hořčíku.

Pokud nejste schopni mít tak pestrou stravu, abyste měli dostatek obojího, pak volte doplňky stravy - ovšem takové, abyste si opět zbytečně nezatěžovali organismus a ledviny. Např. český mikronizovaný Euniké Grey tomu odpovídá. A pokud nejíte rby a kvalitní oleje a rádi byste si byli jistí správným přísunem vitamínu D, pak volte produkt Nutrivi Revicoll MAX Omega.