Pokud je k dispozici dostatek hořčíku, který aktivuje enzymy zahrnuté do metabolismu vitaminu D, zvýší se i hladina biologicky dostupného vitaminu D. To ale při jeho nadměrném přívodu může vést k hyperkalcemii a hyperkalciurii, jejímiž důsledky může být vaskulární kalcifikace tkání (např. ledvin).
Pokud tedy máte v příjmu potravy dostatek hořčíku, tak snižujete reálnou potřebu vitamínu D, protože se v těle lépe využívá.
Bohužel ale je to v naší populaci čím dál větší tragédie, související s nedostatkem vitamínu D. Prakticky všechny skupiny populace (s výjimkou dětí 4-6 let) nedosahují svým doporučených referenčních hodnot.
Nejzávažnější situace byla pozorována ve skupině dospívajících dívek ve věku 15-17 let, kde žádná osoba nedosáhla doporučených hodnot přívodu hořčíku.
Pokud nejste schopni mít tak pestrou stravu, abyste měli dostatek obojího, pak volte doplňky stravy - ovšem takové, abyste si opět zbytečně nezatěžovali organismus a ledviny. Např. český mikronizovaný Euniké Grey tomu odpovídá. A pokud nejíte rby a kvalitní oleje a rádi byste si byli jistí správným přísunem vitamínu D, pak volte produkt Nutrivi Revicoll MAX Omega.