Bylinky, které pomůžou srovnat menstruaci

Některé ženy a dívky bohužel nemají bezchybný menstruační cyklus. Některé trápí silné krvácení, intenzivní bolest nebo nepravidelný cyklus. I když je dnes k dispozici množství léků, mnoho z nich obsahuje stejné účinky jako byliny. Které bylinky pomáhají při těchto ženských problémech?

Doporučení: při lohování čaje nepoužívejte kovové sítko

Hluchavka bílá

Hluchavka je dobrá víla menstruace: léčí předčasné, časté, bolestivé, silné i dlouhotrvající krvácení. Kromě toho má však mnoho další příznivých účinků: má pozitivní vliv na nervovou soustavu, pomáhá při klimakteriu, podporuje trávení, používá se do kloktadel a urychluje hojení ran.

Doporučuje se pít čaj z hluchavky 4-5 dní před začátkem menstruace 2-3 šálky denně až do jejího konce.

Ostružina malinová (malina)

Léčivé látky se skrývají jen v divoce rostoucích keřích, které najdete hlavně v listnatých lesích, na loukách a u polí. Vhodné jsou pouze zdravé, bezchybné lístky svěží zelené barvy. Pokud se na rostlině nachází i lístky napadnuté chorobou, tak z ní raději nesbírejte.

Čaj z listů maliny působí příznivě na problémy trávicího traktu – žaludečních vředů, křečí, chronické záněty tlustého střeva. Malina obsahuje flavonoidy a třísloviny, které způsobují stahování hladkého svalstva. Právě proto léčí i průjem, zmírňuje menstruační křeče a stabilizuje cyklus.Výtažek z ostružiny posilňuje stěnu dělohy, a proto se doporučuje při nepravidelné menstruaci, jako prevence proti potratu a v prvních 12 týdnech těhotenství. Malina navíc posilňuje chrup, vlasy a čistí pokožku. 

Čaj můžete pít kdykoliv.

Alchemilka žlutozelená (kontryhel)

Doporučuje nejen při ženských neduzích, ale i při průjmech. Zkušenosti našich babiček říkají, že odvar z alchemilky pomáhá při dlouhotrvající a bolestivé menstruaci, při silných křečích v podbřišku. Nestačí se však na ni spoléhat pouze tehdy, když už vás červené dny zastihly – nejlepší je připravit si kúru a preventivně vypít 3 až 5 dl čaje denně.  2 šálky alchemilkového čaje je maximum, které byste měli denně vypít. Větší množství může zatěžovat játra.