Přeskočit na hlavní obsah

Kosmetické chemické koktejly

Věděli jste, že kosmetika a prostředky pro osobní péči mohou obsahovat velké množství chemikálií? A to i přes to, že byla u nich prokázána 100% bezpečnost.

 
Zatímco SZÚ upravuje bezpečnost kosmetiky, výrobci nemusí žádat o schválení dříve, než s produktem vyjdou na trh. Kromě zavedeného seznamu zakázaných nebo omezených látek, SZÚ nemá pravomoc regulovat jednotlivé složky. Výsledkem je, že většinu sporných chemických látek ve výrobcích mnozí z nás vtírají do pokožky každý den.

Zde jsou některé z potenciálně škodlivých:
  • Formaldehyd: Tato konzervační látka může být obsažena hydratačních a čístících pleťóvých prostředcích, šamponech,  kondicionérech, tělových mýdel, očních stínech, řasenkách a v mnoha dalších. Škodí imunitnímu systému a jde o karcinogen.
  • Parabeny: Najdete je v šamponech, kondicionérech, tělových mýdlech, zubních bělidlech a pastách, pleťových čistících prostředcích, v krémech pro ochranu proti slunečnímu záření, v hydratačních přípravcích. Tyto konzervanty mají estrogení účinky na tělo a jsou spojeny s rakovinou prsu a prostaty.
  • Triclosan: Toto antibakteriální činidlo se nachází v různých výrobcích včetně hydratačních, v krémech na ruce, šamponech, kondicionérech, antiperspirantech a zubních pastách. To může interferovat s metabolizmem hormonů štítné žlázy. Také přispívá  k rezistenci vůči antibiotikům.
Co s tím? Bedlivě sledovat složení produktů, zajímat se o jednotlivé složky a volit takovou kosmetiku, která není chemickým koktejlem.