Za tlusté břicho může stres

Studie ukazují jasnou souvislost mezi kortizolem a přebytkem tuku na bříšku. Kortizol je hormon, který vaše tělo uvolňuje, když jste ve stresu. Tehdy, když jsme byli pronásledováni lvy v džungli, kortizol přišel vhod, protože nám pomáhal běžet rychleji. V současné době se uvolňuje, když na vás šéf tlačí v práci.



Bohužel v takové situaci se na útěk nedáváte, hormony tím pádem nemají kam jít a naše tělo zůstane v režimu stresu, dokud naše systémy jeho produkci nevvypnou. Bylo by velmi zajímavé pozorovat reakci šéfa, když na vás zařve a vy začnete zdrhat :))

Jednotlivci, kteří vylučují nejvíce při stresu nejvíc kortizolu mají také nejvíce tuku na břiše a je u nich větší pravděpodobnost, že je honí mlsná. Tu lze ovlivnit např. Euniké Red (ženy) a Euniké Blue (muži) který mimo jiné uklidňuje, čímž zmírňuje stres.

Existuje několik způsobů, jak bojovat s abnormálně vysokou hladinou kortizolu. Jedním z nich je obměnit typy přijímaných bílkovin a obilovin ve stravě. Také kofein výrazně ovlivňuje množství kortizolu, který pak zbytečně přetrvává ve vašem systému. Takže věční popíječi kávy a koly by se měli těchto pochutin vzdát, pokud chtějí štíhlejší pas.

Pokud stravu a kopmletně styl života totálně přeprogramujete, zázraky se stanou. Odbouráte stres, zlozvyky, špatné a bezvýznamné potraviny a kortizol nedostane šanci :-)