Analýza vlákniny OptiFibre nás pobavila - jde o lepidlo?

Známí nám začali básnit o produktu OptiFibre, který je prezentován jako vláknina, co vás zbaví všech možných potíží. U nás s takto skvělým marketingem vyrukovala společnost Nestlé. Tak jsme tuhle novinku podrobili analýze. Výsledek je velmi zajímavý.

Popis od výrobce

OptiFibre plně rozpustná vláknina ve formě prášku. Jde o částečně hydrolyzovanou guarovou gumu určenou k dietnímu postupu při zácpě nebo průjmu, pomáhá udržovat správnou funkci střev. Cena se pohybuje v průměru kolem 280,- Kč za 150 g.

Naše analýza

OptiFibre obsahuje guarovou gumu - viz. oficiální složení OptiFibre od Nestlé Pátrali jsme, kolik se pohybuje cena guaranové gumy a co to vlastně je. Zjistili jsme, že 100g této hmoty lze zakoupit zcela běžně za 36 kč.

Co je guarová guma a k čemu se tato surovina používá

No, budete se divit. Guaran (guarová guma) je mouka z endospermu semen luštěniny, která se pěstuje ve střední Asii a v USA. Svým složením se jedná o galaktomannan, tzn. řetězec polysacharidu, který je tvořen převážně D-mannosou a D-galaktosou. Guarová guma je dobře rozpustná ve vodě na silně viskózní roztok a lze ji kombinovat s mnoha dalšími přírodními gumami, škroby a pektiny (hydrokoloidy). Používá se jako zahušťovadlo a stabilizátor disperzí v potravinách, dále v průmyslu papírenském (lepidlo) a v kosmetice.

A ještě upozornění

Nedostatek  vlákniny může  být  poměrně  nebezpečný  a  zvyšovat  riziko  závažných  onemocnění.  Naproti  tomu  její dostatečný příjem je pro nás velice prospěšný. To, že by někdo přijímal nadměrné množství vlákniny, je velmi  nepravděpodobné.  Je  však  několik  důležitých  upozornění   spojených   se   substitučním   užíváním   vlákniny jako potravinového doplňku. Vláknina vzhledem ke svým vlastnostem a funkčnímu využití velmi silně  váže  vodu.  Proto  je  velmi  důležité  upozornit  na  nutnost  dostatečného  příjmu  tekutin  k  vláknině!  Při  zvýšeném  množství  užívání  vlákniny  může  být  snížena absorpce některých vitaminů a minerálů. Proto je důležité se primárně zaměřit na vyváženou stravu, než do sebe každý den nacpat sklenici s rozspustnou vlákninou.