Přeskočit na hlavní obsah

5 příčin vzniku akné - tomu nebudete věřit!

Pravděpodobně již víte, že akné způsobují kožní bakterie P. acnes. Ale původ akné může být zcela jiný . třeba mobil nebo dokonce i váš partner.

Mobil
Pokud příliš často telefonujete, může vám vykvést pořádný beďar. Při hovoru tisknete bradu a tvář k telefonu, který se hemží bakteriemi. Tlak ve tváři uvolňuje maz v pokožce. Kombinace je pak pro pokožku dost nepříjemná a způsobuje tzv. mechanické akné. Póry v takových místech nedýchají a opakované tření vyvolává další lavinu pupínků.

Řešení: pravidelně čistěte telefon stejnými čistícími prostředky, které používáte pro počítačové a televizní obrazovky. Používejte při delších hovorech hlasitý odposlech nebo hands-free.

Stylingové přípravky na vlasy
Přípravky proti třepení vlasů či uhlazující pomády sice nechají konečky hedvábně jemné, ale mohou způsobit akné. Opět dochází ke tření vlasů o pleť a vzniku mazu, který ucpává póry. Je to stejné, jako když byste si natřela obličej olejem.

Řešení: Používejte bezolejové pomády a gely (i přírodní oleje mohou blokovat póry). Vyvarujte se přípravkům obsahujícím složku laureth-23, silikony a vazelínu. Pokaždé, když si uhladíte vlasy, si omyjte ruce. Převlékejte častěji polštáře, protože absorbují maz z pokožky, vlasové přípravky a nečistoty, které mohou aktivovat akné.

Partner
Pokud se vám nedaří vychytat to, co spouští vaše pupínky, je na řadě váš partner - pokud si geluje vlasy. Vy se k němu přitulíte, gel se dostane do obličeje a je zaděláno. To samé může způsobit i člověk s mastnými vlasy. A opět to platí i o jeho polštáři. Takže měňte povlečení nejen u vás, ale i u něj.

Zubní pasta
I když se kousíček zubní pasty často doporučuje jako lokální potlačení pupínku, někteří lidé zjistili, že jim zubní pasta naopak pupínky spouští. Fluorid a natriumlaurylsulfát opravdu může způsobit podráždění.

Voda
Tvrdá voda často zanechá minerální zbytky na kůži. Tento film může ucpat póry a způsobit nejen akné, ale i ekzém.

Řešení: používejte vodní filtry na změkčení vody