Přeskočit na hlavní obsah

Za alergické děti si můžeme sami

Výskyt alergií se od roku 1980 zvyšuje. Dnes alergie jsou třetí nejčastější chronické onemocnění, které postihuje lidi mladší 18 let. Co alergie způsobuje?

 Stravování batolat
  • Špatná skladba jídel u dětí, které přecházejí z kojení na pevnou stravu, je nejčasější příčinou alergií. Např. s podáváním potravin, obsahující mléko, by se mělo vyčkat až do jednoho roku dítěte. Enzymy tak malého tvorečka totiž ještě nedokáží odbourat laktózu v mléce obsaženou. Podobně jsou na tom i určité druhy ovoce. Opatrně by se mělo i s pečivem, obsahujícím lepek.
  • Čistota a sterilita
    V současném světě a životním stylu převládá hygiena. Děti tak nejsou vystaveny bakteriím, které pomáhají trénovat jejich imunitní systém, protože životní podmínky na celém světě se staly příliš sterilní.
  • Užívání léků
    Zvýšené užívání některých léků , jako jsou antibiotika nebo paracetamol, také hraje svou roli. Aby ne, když je lékaři předepisují i na banální nemoci.
Chce to kojit co nejdéle, přemýšlet nad stravou dětí, nechat je hrabat se v hlíně, nelpět na každodenním úklidu, semtam je nechat jít spát "na hulváta" a řešit nemoci tak, jak by je řešily naše prababičky. Podání léku je sice rychlejší, o to pak ale bude život vašeho dítěte po zdravotní stránce složitější.