Plevel v kuchyni

Plevel – utlačuje nám zeleninu, rychle se množí, je téměř nezlikvidovatelný. Většina z plevele je ale ve skutečnosti prospěšná, mnohé léčivé a skvěle chutnající. Zde deset nejběžnějších druhů plevele s vysvětlením, jak prospívají:
Pampeliška lékařská (Taraxacum officiinale)
Pampeliška lékařskáPampeliška působí zejména díky hořčinám povzbudivě na trávicí orgány a podporuje sekreci trávicích šťáv. Povzbuzuje činnost žlučníku – doporučuje se osobám trpícími záněty a špatnou funkcí žlučníku. Ovlivňuje také příznivě činnost jater a ledvin, inulín působí příznivě při cukrovce – snižuje hladinu krevního cukru.

Hluchavka bílá (Lamium album)
Květ hluchavky pomáhá proti kašli, napomáhá vykašlávat hlen, pije se čaj z hluchavkyových sušených květů. Podobné účinky má i hluchavka nachová nebo hluchavka skvrnitá (růžovokvěté), či pitulník žlutý (žlutokvětá) – i když ten má ještě navíc blahodárné účinky na ledviny a ženské pohlavní orgány.

Ptačinec žabinec (Stellaria media)
Tato divoká bylinka je výborný zdroj vitamínu C a E, tříslovin, hořčin a saponinů. Sbírá se nať. Když je mladší, je chutnější. Obsahuje i karoten a minerální soli s obsahem draslíku a hořčíku. Můžete jej přidat do salátů nebo pomazánek obdobně jako řeřichu, nebo pažitku. Přidejte jej syrový do polévky už na talíři, přidejte jej třeba do míchaných vajec. Používá se při léčbě ekzémů – zlepšuje stavy při úporném atopickém ekzému, tiší revmatické bolesti.

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris)
Je to naprosto skvělá bylinka pro ženy. Sbírá se list před květem. Pije se jako čaj. Může se připravit z čerstvého i sušeného kontryhele. Má výborné účinky na úpravu menstruačního cyklu, zmírňuje nadměrnou krvácivost, působí proti výhřezu dělohy a konečníku hlavně po porodu. Tyto blahodárné účinky způsobují fytohormony.
Kromě toho má i desinfekční účinky, tudíž působí proti trávicím obtížím, blokuje patogenní mikroorganismy a plísně v zažívacím ústrojí. Působí i zevně pomocí oplachů desinfekčně i na pleť, to znamená hlavně při výskytu akné. Dokonce je doporučován i při cukrovce. Takže ženy, bez kontryhelu ani ránu! Můžete si ho vypěstovat i cíleně na zahradě nebo balkoně

Řebříček obecný (Achillea millefolium)
Další bylinka určená také hlavně ženám. Sbírá se květ a nať. Pomáhá mírnit menstruační bolesti. Lze pít společně s kontryhelem. Čaj z řebříčku pomáhá při návalech krve do hlavy, doprovázených bolestmi jako by měla hlava prasknout, při závrati, nevolnosti, chorobách spojených se slzením, při pichlavých bolestech očí a při krvácení z nosu. Záchvat migrény, vyvolaný změnou počasí nebo fénem (jižním suchým a teplým větrem v Alpách), odstraní často již jeden šálek.

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)
Sedmikráska chudobkaObsahuje Inulín, který pomáhá podporovat činnost jater, žlučníku a sleziny. Snižuje také hladinu krevního cukru. Dále obsahuje saponiny, které napomáhají vykašlávání a působí také protizánětlivě. Pomáhá v zažívacím ústrojí zachovat přirozenou mikroflóru. V jarním období je to ideální bylinka na očistu, ovšem konzumovat ji můžeme po celou dobu její vegetace. Přidejte si listy i květy do salátů, nebo na chleba s máslem, ozdobte si sedmikráskou polévku nebo brambory.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
kopřiva dvoudomá zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů, působí blahodárně na slinivku, na čištění krve, proti revmatismu a mnoho dalšího. Kopřiva je naše nejlepší bylinka na pročištění krve a krvetvorbu. Díky vysokému obsahu křemíku podporuje stavbu tkání, kostí a upevňuje cévy.

Jitrocel kopinatý(Plantago lanceolata)
Jitrocel obsahuje glykosidy, slizy, působí antibakteriálně, podporuje uvolňování hlenů a jejich odchod z dýchací soustavy. Jitrocel se na prvním místě užívá při všech onemocněních dýchacích orgánů, zvláště při silném zahlenění a kašli. Podobné účinky má i jitrocel větší. Rozdrcené listy jitrocele vyléčí každou ránu, ikdyž by byla 10 roků stará – např. bércové vředy. Denně se přikládají, musí být však řádně omyty.

Popenec břečťanolistý (Glechoma hederacea)
Je to bylinka, která působí silně protizánětlivě. Hlavně v dýchacím a trávicím ústrojí. Tlumí takézáněty a svědivost kůže, zabraňuje tvorbě žlučových kamenů a detoxikuje játra. Může se užívat sušený i čerstvý. Sušený má více nahořklou chuť. Pokud možno, užívejte jej čerstvý – do salátu, polévek, pod maso, do šťouchaných brambor.

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria)
Je to plevel, kterého se jen těžko zbavuje. Bršlici však nelze upřít její léčitelské schopnosti. Nálev z bršlice se užívá při revmatismu nebo při močových kaméncích. Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů. Nálev by se měl pít jen několik dní, není doporučováno dlouhodobé podávání.
Už od dávných dob byla rozdrcená bršlice přikládána na bolestivé partie těla jako prostředek mírnící bolesti při revmatismu a dně (odtud také pochází latinské druhové jméno rostliny: podagra = dna nohou). Nejenže mírní bolesti, ale dnu také pomáhá léčit. Proti dně působí také už z toho důvodu, že podporuje vylučování kyseliny močové, která právě dnu způsobuje.
Bršlice je bezkonkurenční proti komářímu štípnutí. Stačí rozmačkat stonek listu a potřít štípanec. Bolest i podráždění za pár minut přejde.