Když vezmete v úvahu to, co vše denně nezdravého průměrný Čech do sebe
nacpe, není divu že 80% z nás nemá pokryty denní doporučené živiny. Jaké
jsou klíčové živiny?
Nezdravé potraviny, rafinované a obohacené obilniny a další zdroje prázdných kalorií nenesou klíčové živiny. Mnoho vitamínů a dalších mikroživin jsou nezbytné pro produkci hormonů, což vede k udržení zdravého metabolismu. Proto správnému příjmu potravy musíme věnovat pozornost.
Zde je jen několik klíčových živin, které pravděpodobně budete muset zařadit do svého jídelníčku
Jedná se o denní příjem živin doporučeních úsatevm Linus Pauling z oregonské státní univerzity, která je světově proslulá svým výzkuým centrem.
Nezdravé potraviny, rafinované a obohacené obilniny a další zdroje prázdných kalorií nenesou klíčové živiny. Mnoho vitamínů a dalších mikroživin jsou nezbytné pro produkci hormonů, což vede k udržení zdravého metabolismu. Proto správnému příjmu potravy musíme věnovat pozornost.
Zde je jen několik klíčových živin, které pravděpodobně budete muset zařadit do svého jídelníčku
Jedná se o denní příjem živin doporučeních úsatevm Linus Pauling z oregonské státní univerzity, která je světově proslulá svým výzkuým centrem.
- Kyselina pantothenová (5 mg denně): Všechny steroidní hormony, včetně estrogenu a progesteronu, mohou být vyráběny pouze v případě, že máte dostatek kyseliny pantotenové nebo vitamin B5.
Potravinové zdroje: 225 g jogurtu (1,35 mg); půl šálku sladké brambory (0,88 mg) - Draslík (4,7 g denně): Draslík je minerál a elektrolyt, který reguluje až 40 procent našeho klidového metabolismu.
Potravinové zdroje: 1 středně pečená brambora (926 mg); 170 g rajčatové šťávy (417 mg) - Vitamin B6 (2 mg denně): Tento vitamín pomáhá uvolňování glukózy v těle ze zásob glykogenu. To se také váže na receptory pro steroidní hormony, brání absorpci nadměrných hormonů a tím možná pomáhá snižovat riziko rakoviny prsu a prostaty.
Potravinové zdroje: 85g kuřího masa (0,51 mg); 1 střední banán (0,43 mg) - Zinek (15 mg denně): hladina zinku je spojena s úrovní leptinu - hormonu, který nám pomáhá cítit se po jídle spokojeně.
Potravinové zdroje: 6 středních ústřic (76 mg); 85 g krůtího masa (3,8 mg); 1/2 šálku fazolí (1,8 mg)