Potraviny, které mohou zlepšit vaši pleť a vlasy

Můžete jíst zdravou stravu, pravidelně vybírat přírodní potraviny, tak proč to neskloubit s vaší krásou?

Kurkuma

Tato voňavá bylina, nejčastěji používaná v indické kuchyni, je ceněna také pro své anti-aging vlastnosti. Kurkuma se již dlouho používá k léčbě ekzémů a je známo, že urychluje hojení ran. Nedávný výzkum naznačuje, že kurkuma může také pomoci proti stárnutí pleti. Mimo jiné se používá jako barvivo tkanin.

Ovesné vločky

Pokud si je dáte k snídani, pomáháte si ke snižování cholesterolu. Ovesné vločky mohou také zklidnit vyrážky a podráždění způsobené jedovatými rostlinami, působí proti svědění při neštovicích a lze s nimi zklidnit pokožku spálenou sluncem. Jednoduše nasypeme trochu vloček do vlažné koupele a namáčíme 10 minut. Se vzniklou hmotou pak zacházíme podle potřeby.
Díky zrnitosti lze použít také jako peeling či jemný exfoliant pleti. Zde vločky smícháme s teplou vodou, naneseme krouživými pohyby na obličej a necháme na 10-15 minut zaschnout. Potom opláchneme.

Olivový olej

Olivový olej byl uctíván po staletí jako přírodní zvlhčovač, a to z dobrého důvodu. Olivový olej je totiž ultrahydratační. Vytváří bariéru, která chrání suchou pokožku a je zvláště užitečný pro lidi, kteří mají lupénku nebo ekzém. Stejný olej, který kapete do salátu, použijte po sprše. Zkuste olivový olej jako domácí péči o vlasy pro roztřepené konečky vlasů. Vlasové folikuly absorbují olivový olej velmi rychle.

Med

Med je známý jako přírodní sladidlo. Med je také antiseptikum - bylo prokázáno, že pomáhá urychlit hojení ran a povrchových popálenin. Vzhledem k tomu, že zabíjí bakterie, doporučují se výrobky obsahující med pacientům s akné. Kromě toho účinně zvlhčuje kůži.

Dýně

Obsahuje enzym, který jemně odstraní odumřelé buňky kůže, urychluje tvorbu nových. Dýně je bohatá na esenciální mastné kyseliny, které hydratují pokožku, a antioxidační vitaminy A a C, které bojují proti volným radikálům

Losos

Losos obsahuje DMAE - sloučeninu, která pomáhá omladit kůži.

Mořské řasy

Mořské řasy jsou populární pro péči o pleť po celém světě, zejména v Japonsku a ve Francii. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a aminokyseliny a mají celou řadu kosmetických výhod včetně snížení zánětu a podráždění, čištění, zpevnění a změkčení. U nás lze nahradit českou chlorellou z Třeboně.

Zelený čaj

Pití zeleného čaje snižuje hladinu cholesterolu a může chránit před některými druhy rakoviny. Při aplikaci na kůži je zelený čaj účinným antioxidantem, který pomáhá pleti udržet vlhkost a snižuje výskyt vrásek.