Podomní prodejci, šarlatáni ale i klasická distribuce formou lékáren
se hemží různými výrobky. Jak správně vybrat doplňky stravy, aby
spotřebitel nenaletěl a dostal skutečně to, co očekává? Rozhodně si
prolustrujte výrobce či distributora.
GMP - pokud nějaký výrobce má
certifikaci GMP, tak tady máte téměř 100% garanci, že bude vše ok a
opravdu v té nejvyšší kvalitě z těch nejlepších surovin. Tato
certifikace není zadarmo a výrobce jí musí neustále obhajovat. Zaručuje,
že je kontrolováno vše, výroba probíhá ve sterilním prostředí za těch
nejpřísnějších podmínek.
Podrobně čtěte etikety a složení
Už podle etikety poznáte, zda to výrobce myslí vážně nebo jde jen o další bezvýznamný potravní doplněk. Zákon nařizuje uvádět na etiketách podrobné složení a deklarovat konkrétní množství použitých látek či surovin. Zpravidla u českých výrobců máte jistotu, že tomu skutečně tak bude. Nesledujte jen popis, ale konkrétní složení (INCI). Právě to vysvětluje, z čeho výrobce konkrétní složku získal. A také, zda použil chemické (syntetické) látky a pojiva, přídatné látky, barviva či éčka.Zjišťujte, co znamená certifikát
ISO, HACCP - jde zpravidla o certifikaci, kterou prodejcům potravy a potravních doplňků nařizuje legislativa. Nejde tedy o nic tak významného, aby to naznačovalo, že jde o nějaký lepší produkt než jiný. Prostě i kdyby tuto certifikaci neměli, tak musí vyrábět stejným způsobem, jako ti, co ji mají. Jde o běžné standardy pro výrobu v potravinářském průmyslu.
BIO - bioprodukty by měly být bez chemických postřiků a pěstovány v co nejšetrnějších podmínkách. Kontroly však ukázaly, že není vše bio, co je označeno BIO. Takže tento certifikát je dost velký vabank - buď natrefíte na slušného výrobce, nebo jste zbytečně vyhodili peníze za obyčejný produkt.
GMP - pokud nějaký výrobce má
certifikaci GMP, tak tady máte téměř 100% garanci, že bude vše ok a
opravdu v té nejvyšší kvalitě z těch nejlepších surovin. Tato
certifikace není zadarmo a výrobce jí musí neustále obhajovat. Zaručuje,
že je kontrolováno vše, výroba probíhá ve sterilním prostředí za těch
nejpřísnějších podmínek.
Technologie výroby
Technologie výroby je hodně závislá na filozofii výrobce, distributora i jejich možnostech. Menší výrobci suroviny rozdrtí a následně zpracují. Dovozci a distributoři zahraničních produktů zpravidla získávají zboží z tzv. amerických míchaček. To jsou velké továrny, které chrlí denodenně několik tisíců výrobků pro různé odběratele. Suroviny zpravidla putují z Číny, v USA se smíchají a pak s velkou slávou a cenou se dostávají do celého světa. Vymyslí se k nim hezký marketing a prodej jede jako po másle. Hojně v tom pomáhá prodej formou MLM (multi-level-marketing). Že existují levnější a kvalitní produkty vyrobené přímo v ČR, to nikdo už neřeší.
Zde se podívejte na
video, jak je např. vzduchotechnika a sterilita důležitá pri výrobě
českých biologicky aktivních doplňků stravy Queen Euniké.
Jde o soukromé záběry, proto je nutné zvýšit hlasitost.
Jde o soukromé záběry, proto je nutné zvýšit hlasitost.