Mýtus: Přechod na dietní limonády mi pomůže zhubnout

Každý ví, že pravidelné pití limonády je špatné - obsahuje příliš cukru! Ale co dietní vaianta? Má nula kalorií, stejnou chuť, takže musí být lepší alternativou, pokud chcete zhubnout. Bohužel ne.

Dietní cola

Pravda: Dietní limonády vám v žádném případě nepomohou zhubnout, navíc mají nespočet negativních účinků na zdraví.

Dietní limonády byly kdysi považovány řešení, kdy ukojíte chuť a přitom nepřiberete. Všem se nám tahle varianta zamlouvala, konečně jsme si mohli dát bez obav sladké nápoje. To jsme ale nikdo ještě pořádně netušil, jak škodlivá umělá sladidla a chemické látky v takovém pití jsou.

Mezi největší strašáky patří umělé náhražky cukru:

  • acesulfam draselný (E950)
    je sice téměř beze změny vylučován ledvinami, ale v řadě laboratorních studií u hlodavců vyvolal změny v mozkové činnosti a hormonální nerovnováze, které mohou naznačovat neurotoxické či endokrinní rušivé účinky. Některé experimenty rovněž poukazují na možnou dysbiózu střevní mikrobioty při dlouhodobé konzumaci vyšších dávek, což by mohlo nepříznivě ovlivnit imunitní systém a metabolismus. Navíc existují podezření, že kombinace acesulfamu s jinými sladidly či chemickými látkami zvyšuje riziko výskytu zánětů a metabolických poruch.
  • aspartam (E951)
    se v trávicím traktu štěpí na fenylalanin, kyselinu asparágovou a metanol, přičemž i malé dávky uvolněného metanolu mohou v organismu přecházet na formaldehyd a kyselinu mravenčí – látky podezřelé z neurotoxicity a genetické toxicity. U citlivých jedinců se proto častěji hlásí bolesti hlavy, migrény, změny nálad či poruchy paměti, ačkoli oficiální složení schválená EFSA tvrdí opak. Navíc lidé s poruchou látkové výměny fenylalaninu (PKU) nesmějí aspartam konzumovat vůbec, což upozorňuje na riziko neurotoxických a rozvojových komplikací při nevhodném dávkování.
  • sukralóza (E955) 
    je chlorovaný derivát sacharózy, který sice projde trávicím traktem relativně nezměněný, ale určité množství se ukládá v tucích a játrech, kde může dlouhodobě narušovat metabolické a detoxikační procesy. Experimenty na zvířatech prokázaly, že vysoké dávky vedly ke změnám složení střevní mikrobioty, ke snížení citlivosti na inzulín a ke zvýšené produkci prozánětlivých markerů. Při zahřívání nad 120 °C se navíc mohou tvořit toxické chloroprodukty, které při časté konzumaci slazených pečiv či nápojů představují nebezpečí pro játra a ledviny.

Ano, jsou schváleny, ale doba pokročila.