Může alergie na lepek vyvolávat různé nemoce?

Je trochu problém, aby se zabránilo lepku ve stravě, protože ho obsahuje většina surovin. Tento speciální typ bílkoviny lze nalézt v pšenici, žitu, ječmenu - z nich se vyrábí pečivo, sušenky a těstoviny.
Lepek se též může skrývat v potravinách, ve kterých byste ho asi nečekali, například v bonbónech s vanilkovým extraktem, vývaru či jogurtu.

Pro lidi, kteří trpí celiakií, nebo dokonce mírnější verzí nesnášenlivost lepku, jen pár soust lepku může narušit jejich trávicí ústrojí nebo poškodit jejich střevní výstelky. Odborníci odhadují, že v současné době 43 procent populace má nějakou míru intolerance lepku.

Dávejte pozor na příznaky
I když potravinové alergie může způsobit výrazné, okamžité reakce, účinky na potravinové intolerance mohou být jemnější. Projevují se v podobě zvýšené únavy, přibývání na váze, nadýmáním (zvláště v obličeji) a zažívacími problémy (plynatost, pálením žáhy, průjem nebo zácpa).

Otestujte si intoleranci
Celiakie je často diagnostikován pomocí buď krevního testu, ze stolice, nebo střevní biopsií. Máte-li podezření, že nesnášenlivost lepku je příčinou vašich zdravotních problémů, nechte si provést testy nebo vyzkoušejte bezlepkovou dietu. Současný trh nabízí dost otravin bezlepkové verze. Bezlepkovou dietu zkuste po dobu jednoho měsíce, abyste zjistili, zda se váš celkový zdravotní stav zlepší. Uvědomte si, že budete muset dávat pozor na "skrytý" lepek, jako je modifikovaný potravinářský škrob, zahušťovadla, zabarvení karamelem, glutaman sodný, ochucené kávy a sojovou omáčku.