Lepek se též může skrývat v potravinách, ve kterých byste ho asi nečekali, například v bonbónech s vanilkovým extraktem, vývaru či jogurtu.
Pro lidi, kteří trpí celiakií, nebo dokonce mírnější verzí nesnášenlivost lepku, jen pár soust lepku může narušit jejich trávicí ústrojí nebo poškodit jejich střevní výstelky. Odborníci odhadují, že v současné době 43 procent populace má nějakou míru intolerance lepku.
Dávejte pozor na příznaky
I
když potravinové alergie může způsobit výrazné, okamžité reakce, účinky
na potravinové intolerance mohou být jemnější. Projevují se v podobě
zvýšené únavy, přibývání na váze, nadýmáním (zvláště v obličeji) a
zažívacími problémy (plynatost, pálením žáhy, průjem nebo zácpa).
Otestujte si intoleranci
Celiakie
je často diagnostikován pomocí buď krevního testu, ze stolice, nebo
střevní biopsií. Máte-li podezření, že nesnášenlivost lepku je příčinou
vašich zdravotních problémů, nechte si provést testy nebo vyzkoušejte
bezlepkovou dietu. Současný trh nabízí dost otravin bezlepkové verze.
Bezlepkovou dietu zkuste po dobu jednoho měsíce, abyste zjistili, zda se
váš celkový zdravotní stav zlepší. Uvědomte si, že budete muset dávat
pozor na "skrytý" lepek, jako je modifikovaný potravinářský škrob,
zahušťovadla, zabarvení karamelem, glutaman sodný, ochucené kávy a
sojovou omáčku.