Máslo a smetana nám pomáhají k hubnutí, nevyřazujte je z jídelníčku!

Podle právě publikované norské studie strava obsahující až 73 procent energie z kvalitních tuků jako jsou třeba máslo, smetana a za studena lisované oleje vedla k redukci hmotnosti a zlepšení některých parametrů srdečních nemocí.



Studie srovnávala jedince dodržující 3 měsíce velmi vysoce tukovou - nízkosacharidovou stravu (VHFLC) a obdobnou skupinu dodržující vysoce sacharidovou - nízkotukovou stravu (LFHC). V obou skupinách došlo ke srovnatelnému zlepšení zdraví jako je snížení hmotnosti, objemu pasu, triglyceridů, inzulinu, glykovaného hemoglobinu. I přes velmi odlišný poměr živin byly obě diety minimálně takto krátkodobě úspěšné.

Zásadní je však, že obě byly založené na základních kvalitních potravinách s nízkým glykemickým indexem. Nízkotuková strava se základem v sacharidech se doporučuje desítky let a v reálním životě až zase tak úspěšná není.

Před vysoce tukovou stravou se desítky let varuje, hrozilo se tloustnutím a nemocemi srdce. Nic z toho však kvalitní studie nepotvrzují. A přesto jsou u nás ještě stále experti doporučující třeba polotučné mléčné produkty a margaríny.

Co funguje? Živiny z kvalitních potravin. Můžete úplně zapomenou na počítání jakýchkoliv gramů, kalorií či porcí, když budete jíst kvalitní potraviny a jídla z nich. Poměry živin v této studii: LFHC - 51 procent energie ze sacharidů a 29 procent energie z tuků. VHFLC - 11 procent energie ze sacharidů a 71 procent z tuků.