Získání doporučeného množství vitamínů každý den je důležitou součástí výživy. Obzvlášť důležitá pro zdraví je skupina vitamínů B. Strava bohatá na zeleninu, celozrnné výrobky, mléčné produkty, maso a vitamíny B podporuje zdravý metabolismus a snižuje riziko mrtvice.
Randomizovanými klinickými studiemi, které trvaly 6 měsíců a déle, bylo zjištěno, že užívání doplňků vitamínu B snižuje riziko vzniku cévní mozkové příhody o 7%. Výzkum proběhl na skupině více než 50.000 účastníků.
Pokud už nyní víte, že přijímáte nedostatek vitamínů B, pak doporučujeme český produkt Absolute Power, kterých všechny níže uvedené vitamíny obsahuje v dostatečných dávkách a v přirozené formě.
Vitamin B1 je důležitý pro zabránění nemoci Beriberi
Doporučený
denní příjem vitamínu B1 (thiaminu) je 1,1 miligram (mg) u
žen nad 18 let, u těhotných až 1,4 mg a pro kojící 1,5 mg. U mužů ve věku 14 let a starších se doporučuje 1,2
mg za den.
Vitamin B1 pomáhá
tělu rozkládat sacharidy na cukry. B1 se nachází v celozrnných obilovinách,
kvasnicích, fazolích, ořechách a masu. Příliš málo vitaminu B1 způsobuje
beriberi, onemocnění postihující srdce, trávicí systém a nervový
systém. Beri-beri se vyskytuje u pacientů, kteří trpí podvýživou, a také u
těch, kteří holdují alkoholu. K příznakům beriberi patří potíže
při chůzi, ztráta citlivosti v rukou a nohou a ochrnutí dolních
končetin - a to může dokonce vést k chronickým srdečním selháním. Lidé,
kteří konzumují velké množství alkoholu by měly brát vitamin B1, aby se
ujistili, že ho mají dostatek.
Vitamin B2 pro doplnění energie
Je
zapotřebí strava bohatá na vitamin B (riboflavin), aby se zabránilo jeho nedostatku. Doporučené denní dávky B2 jsou 1,3
mg denně u mužů a 1,1 mg denně pro ženy.Těhotné ženy potřebují 1,4 mg
denně a kojící matky by měly mít 1,6 mg každý den. Z přírodních zdrojů se vitamin B2 nachází v ořechách, zelenině, masu a mléčných výrobcích.
Riboflavin pomáhá tělu rozebrat a využívat sacharidy, tuky a bílkoviny ve stravě. Tento typ vitaminu B zajišťuje, aby vaše kůže, sliznice střeva a krevní buňky byly zdravé. Dostatek riboflavinu může být prevencí pro migrény a šedého zákalu. Riboflavin může také zvýšit hladinu energie, posílit imunitní systém, léčit akné, svalové křeče a syndrom karpálního tunelu.
Výhody vitamínu B3
Vitamin B3, zvaný také jako kyselina nikotinová nebo niacin je také důležitý. Ženy,
které jsou starší 14 let potřebují denně 14 mg, muži 16 mg. Vitamín B3 obsahují luštěniny, ořechy, pečivo, mléčné
výrobky, ryby a libové maso.
Nedostatek niacinu způsobuje poruchu známou jako pelagra. Symptomy pelagry zahrnují fyzické i psychické obtíže, průjem, zánět sliznice a demenci. Pelagru může také vyvolat, když tělo není schopno absorbovat dostatečné množství niacinu kvůli alkoholismu. Niacin se používá i při léčbě vysoké hladiny cholesterolu.
Vitamin B5 (kyselina pantotenová) pro správný růst
Všichni
lidé ve věku 14 let a starší by měli denně přikmout 5 mg vitaminu B5 (kyselina
pantotenové). Vitamín B5 se nachází v kapustě, brokolici, avokádu, celozrnných obilovinách, bramborách, mléčných výrobcích a vnitřnostech. Vitamín B5 je důležitý pro mnoho biochemických reakcí,
které denně probíhají v našich buňkách každý den. Kyselina pantotenová je
nezbytná také k produkci hormonů pro správný růst.
Vitamin B6 je nezbytný pro zdravou krev
Doporučená
denní dávka vitamínu B6 (pyridoxinu) je 1,3 mg pro dospělé
až do věku 50 let. Dospívající, těhotné nebo
kojící ženy potřebují asi 2
mg. Vitamin B6 najdete v bramborách a ovoci (kromě citrusů),
v drůběžím masu, rybách a vnitřnostech.
Dostatek vitamínu B6 je
důležitý, protože je zapojen do více než 100 enzymatických reakcí v
buňkách těla. Pomáhá tělu metabolizovat aminokyseliny z
naší potravy a budovat nové červené krvinky. Nedostatek tohoto vitamínu může to vést k anémii, vyrážkám, depresím a zmatenosti.
Vitamín B12 proti anémii
Dospělí
potřebují denně pouze 2,4 mikrogramů (mcg) vitaminu B12 Kyanokobalamin). Dospívající, těhotné nebo kojící ženy
potřebují více: 2,6 až 2,8 mikrogramů denně.Vitamin B12 se přirozeně
nevyskytuje v rostlinných potravinách, takže vegetariáni a vegani trpí jeho nedostatkem a musí ho doplňovat v podobě doplňku stravy. Přírodní
zdroje bohaté na vitamin B12 jsou mléčné výrobky, ryby, maso, a -
především - hovězí játra a škeble. Tento typ vitaminu B se také vyskytuje ve snídaňových cereáliích a kvasnicích.
Vitamin B12 je nezbytný pro tvorbu krevních buněk a
udržování zdravých nervových buněk. Nedostatek vitamínu B12 může vést k
anémii. K příznakům nedostatku vitaminu B12 patří slabost, únava, zácpa,
úbytek hmotnosti a ztráta chuti k jídlu. Nedostatek poškozuje
nervový systém a může způsobit deprese, zmatenost a demence.
Vitamin B9 pro zdravé dítě
Vitamin
B9 (kyselina listová) je živina nezbytná pro růst a vývoj organismu. U dospělých se doporučuje 400 mikrogramů (mcg) denně, zatímco kojící
matky potřebují 500 mcg denně, těhotné dospívající a ženy by měli dostat
600 mcg denně. Přirozeně se vyskytuje v
mnoha zdrojích včetně tmavě zelené listové zelenině, chřestu, růžičkové kapustě, pomerančích, dále ji obsahují ořechy, fazole, hrášek a celozrnné výrobky.
Tento vitamín je životně důležitý
pro zdraví a vývoje dítěte během těhotenství. Dostatek kyseliny listové zabrání rozštěpu a podporuje zdravý růst.