Peeling podporuje obnovu kožních buněk





Lidské tělo, včetně jeho největšího orgánu, jímž je kůže, je od přírody vybaveno geniálním mechanismem buněčné obnovy. V případě mladé a normálně fungující kůže má celý cyklus bezproblémový průběh. Když obnova začíná zpomalovat, nečekejte na katastrofu a pokožce pomožte – dopřejte jí pravidelný peeling. Jaké exfoliační přípravky zvolit a jak je účinně používat?



Několik údajů o buněčné obnově pokožky

Nejaktivnější zónou v cyklickém procesu buněčné obnovy je nejhlubší vrstva epidermis, ve které probíhá rozmnožování buněk. Jak se to děje? Nově vzniklé buňky jsou vytlačovány další vrstvou svých následovatelek stále výše, dokud se ocitnou na povrchu kůže. Když dosáhnou vnější, tzv. zrohovatělou vrstvu pokožky, soustavně odumírají a odlupují se. Je to stálý proces, který probíhá pro „majitele kůže“ nepozorovaně.

Mladá pokožka, jíž nic „nebrání“ v cyklické regeneraci zvládá proces obnovy v průběhu přibližně 30 dní. Nicméně postupující věk, znečištění životního prostředí, špatné stravovací návyky, stres, kouření a také nadměrné opalování v soláriu nebo na slunci způsobují, že pokožka rychleji rohovatí, regenerace se zpomaluje a vyžaduje více času, dokonce až 50 dnů.

Má to nějaký význam?
A
no! Protože zpomalena výměna kožních buněk se projevuje tím, co vůbec nemáme rády: barevný tón pleti je nerovný, pokožka má šedý, zemitý nádech, je drsná, hrubá, objevují se na ní vyrážky, protože odumřelé buňky na povrchu ucpávají vývody mazových žláz, což způsobuje vznik zánětů. Stručně řečeno – pleť přestává být naší ozdobou. Exfoliací „opotřebované“ rohovité vrstvy prostřednictvím exfoliačních procedur, prováděných doma, můžeme (musíme!) podpořit pokožku v závěrečné fázi buněčné obnovy.)


Jak odstraňovat odumřelé buňky v domácích podmínkách?
 
  • Mechanickými zrnitými peelingy, typu scrub (ang. ‘scrub’ – drhnutí) – s jemnou, střední až hrubou zrnitostí a sprchovými gely s drobnými částečkami, které se rovněž řadí do této skupiny. Samozřejmě je třeba přizpůsobit nástroj a druh brusiva typu pokožky, především v těch oblastech, na které budeme aplikovat proceduru. Peelingy s hrubou zrnitostí, solné, cukrové, s částečkami pecek nebo kávovou sedlinou jsou vhodnější na hrubší pokožku na nohách, zadečku či ramenech. Mezi mechanické formy exfoliace zařazujeme i masáž kartáčem nebo jutovou masážní rukavicí.
  • Enzymatické peelingy – odstraňují odumřelé kožní buňky bez tření, proto jsou ideální pro jemnější oblasti obličeje, krku, dekoltu nebo poprsí. Odstraňují odumřelou pokožku bez nutnosti tření, které může způsobovat podráždění. Toto je mimořádně důležité nejen v případě citlivé pleti, s rozšířenými žilkami, ale i u mastné nebo aknózní pleti, protože významně snižují riziko šíření bakterií a vznik zánětů. Enzymatické peelingy podporují odstraňování nečistot v hloubce pórů i komedonů.
    Enzymatic Peeling z řady Larens Intensiv je založen na synergicky spolupůsobících aktivních složkách: Peelmoist (enzym papain společně s hydratačním komplexem), L-Arginin (zlepšuje krevní oběh a sjednocuje tak barevný tón pleti), extrakt z vilínu virginského – regeneruje, zmírňuje, působí antibakteriálně. Jemně odstraňuje odumřelé kožní buňky a tak odhaluje vyhlazenou tvář s jednotným barevným tónem. Hydratuje a zlepšuje prokrvení pleti, čímž ji připravuje na další ošetřující procedury.
  • Peeling peel-off (ang. slupovat) – přípravek s gelovou konzistencí po aplikaci na pokožku tuhne a vytvoří gelovou masku. Při jejím olupování odstraňujeme nečistoty, které se na ni navázaly při tuhnutí. Výborně osvěžuje, zbavuje pleť přebytku kožního mazu, osvěžuje pokožku. Ideální pro citlivou pleť nebo těsně před odchodem na party.
  • Peeling gommage v sobě spojuje účinky enzymatického a mechanického peelingu – přípravek ve formě krému obsahuje enzymy (např. papain, bromelain) necháme působit na tváři, dokud neuschne, následně se smyje vodou (v případě citlivé pleti) nebo v případě mastné, velmi znečištěné pleti nebo pokožky s nadměrnou tvorbou mazu ho odstraňujeme na sucho (odtud se vzal název: fr. ‘gommage’ – gumovací).
Jak účinkuje enzymatický peeling?

Peeling účinkuje díky biotechnologicky vyráběným enzymům, jako jsou např. keratolin (keratoline) nebo přírodním enzymům, získávaných z rostlin, jako je papain (z papáje) a bromelain (z ananasu) nebo živočišného původu (trypsin, pepsin). Jejich účinek spočívá v rozpouštění proteinových vazeb mezi poškozenými nebo odumřelými buňkami pokožky, tedy takovými, s kterými se musíme v rámci buněčné obnovy co nejdříve rozloučit. Působení enzymů zlepšuje a urychluje tento proces, který, jak jsme napsali výše, dokáže v dnešních časech zpomalit. Je důležité, aby se enzymatický peeling aplikoval na odmaštěnou pokožku. Nečistoty, jako je kožní maz mu mohou stěžovat roli a dokonce jej mohou i deaktivovat.

Jaký je přínos pravidelné exfoliace?
  • osvěžuje a vyhlazuje pleť, obnovuje se její hedvábná hebkost na dotek
  • zlepšuje proces buněčné obnovy – odstraňuje odumřelé buňky na povrchu kůže, čímž stimuluje buňky bazální vrstvy ke zvýšení mitotického dělení a tím urychluje obnovu pleti
  • odstraňuje přebytek kožního mazu – zmatňuje pokožku
  • uvolňuje póry (vývody vlasových folikulů), díky tomu se pokožka čistí a vyhlazuje
  • zlepšuje mikrocirkulaci krve v pokožce, obnovuje její zdravý a zářivý vzhled a vyrovnává barevný tón
  • výrazné zvýšení účinků a průniku aktivních látek obsažených v ošetřujících přípravcích do pokožky. Pokud pravidelně odstraňujete odumřelé buňky z pokožky, na kterou nanášíte svůj oblíbený krém, bude jednoduše lépe účinkovat. Kosmetické přípravky, které se nanášejí na pokožku ucpanou odumřelými buňkami na povrchu, nepřekonají tuto bariéru, a proto zůstanou na povrchu a tvoří hrudky, např. při nanášení make-upu
Na co ještě netřeba zapomínat při odstraňování odumřelých buněk pokožky?
  • peelingu se může podrobit každý typ pokožky, dokonce i velmi citlivá pleť. Důležitý je výběr přípravku přiměřeného k typu pleti a oblasti nanášení na pokožku
  • vyplatí se provádět peeling pravidelně, ale ne častěji než 1-2krát týdně
  • před aplikací peelingu na obličej, doporučujeme provést test snášenlivosti nanesením na vnitřní stranu předloktí, aby se zjistilo, zda enzymy v něm obsažené nezpůsobí podráždění pleti
  • pro zajištění co nejlepších účinků nanášejte enzymatický peeling na očištěnou a odmaštěnou pokožku