Pyratine nebo Tropokolagen? Volte podle složení!

Média jsou nyní totálně zahlcena přípravky Pyratine, které obsahují deriváty rostlinného hormonu kinetinu ze skupiny cytokininů vyvinuté v Laboratoři růstových regulátorů v Olomouci. Čeští vědci jsou špičky, ale proč to výrobce proboha zazdil parabeny a další chemií?


Určitě nelze nic vytknout objevu olomouckých akademiků. Jen je škoda, že jejich objev zbytečně hyzdí chemické látky, které výrobce do přípravku dává. A z tohoto důvodu jsme vůči takové kosmetice velmi opatrní. Obzvlášť, když se jí věnuje příliš velké pozornosti (což svědčí o spoustě peněz vložených do marketingu) a ceně, která je na tak malé objemy až moc vysoká.

Elixír mládí totiž byl už v minulosti objeven, jenom se kolem něj nedělá tolik humbuku. Využívá tzv. tropokolagen a je cenově na tom lépe (samotná výroba je totiž dost nákladná). Co se týká složení, tak tomu fakt nemohou žádné krémíčky konkurovat. Už jen tím že neobsahuje žádné parabeny! A je zajímavé, že ho odebírá i samotná Amerika, která nám cpe Pyratine :)

Proto jsem porovnali dva produkty, které by měly mít účinky srovnatelé - PYRATINE XR – Creme 2oz/ 60ml s využítím technologie cytokininů (rostlinných hormonů) a Přírodní Kolagen INVENTIA na obličej - FACE 50ml využívající technologie trojité helisy (trojité šroubovice) získané z ryb, jejichž bílkovina je téměř identická s lidskou.

Oba zmněné produkty napomáhají regeneraci kožní tkáně po kosmetických zákrocích při papilárních a pustulárních defektech pokožky (prasklinky, vřídky, aj.), viditelně zjemňují a rozjasňují texturu pleti během několika dnů aplikování údajně bez nežádoucích účinků – nemají dráždit pokožku, způsobovat alergické reakce a mají být ideální pro citlivou pleť.
Právě u těch nedráždivostí bych se zastavila a porovnala hlavně složení.

Přírodní Kolagen Inventia FACE 50ml
(MOC 1.640,-)
Co se týká složení, tak skutečně je nedráždivé. Obsahuje pouze vodu, kolagen (tropokolagen), Caprylyl Glycol, Elastin a kyselinu mléčnou. Vše totiž ostatní zařídí právě onen rozpad trojité helisy u kolagenu. Jde o biologicky aktivní produkt, který by chemie zničila. Zde nemohu nic vytknout, protože složení je naprosto dokonalé a skutečně jej může každý, i s tou nejcitlivější pletí či různými kožními problémy.  Obzvlášť pro aknózní pleť je doslova zázrak.



PYRATINE XR – Creme 2oz/ 60ml
(MOC 2.490,-)
U Pyratine XR je to už mnohem komplikovanější, protože tam mimo jiné byly použity i parabeny. Tučně jsou označeny látky, které NEJSOU pro citlivou či jinak postiženou pleť vhodné.
Obsahuje vodu, Glyceryl Stearate & Laureth-23, Isopropyl Palmitate, Stearic Acid, Propylene Glycol, Cetyl Alcohol, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Stearyl Alcohol, Glycine Soja (Soybean) Sterols, Furfuryl Tetrahydropyranyladenine, Dimethicone, Imidazolidinyl Urea, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Triethanolamine, Methylparaben, Soluble Collagen, Carbomer, Propylparaben, Panthanol, Sodium Hydroxide, Ascorbic Acid, Hydrolyzed Elastin

A teď si to hezky rozeberme, co by tam patřit nemělo
Isopropyl Palmitate - Přípravek Pyratine se chvástá, že působí proti akné. Trochu si tím protiřečí, protože Isopropyl Palmitate podporuje tvorbu komedonů (černých, ucpaných pórů, teček) a může na pleť působit agresivně.
Propylen Glycol - řada Pyratine XR je určena pro citlivou pleť. Proč ale obsahuje i látku, která může být alergenní?
Dimethicone - tento emulgátor znečišťuje životní prostředí, jde o silikonový derivát částečně rozpustný ve vodě.
Triethanolamine - látka pleti neprospěšná, má pouze syntetický účel - stabilizuje pH v produktu
Methylparaben a Propylparaben - jde o konzervant, který zabraňuje přirozené enzymatické aktivitě pokožky a tkání. Zbytky této látky byly prokázány v nádorech prsu může způsobovat alergické reakce. Patří mezi nejznámějších 20 alergenů, propylparaben dokonce způsobuje zkřížené alergie!
Jestli má Pyratine působit i proti akné, pak nechápu, proč je tam použit olej ze světlice barvířské, protože  aknózní pleti vadí. Také by něměl přípravek obsahovat Aloe Barbadensis, protože aloe rozšiřuje cévy, což pro růžovku i akné není zrovna vhodné a po čase se totiž u někoho mohou vyskytovat viditelné červené žilky.

Závěr

Českým vědcům se podařil husarský kousek, když zjistili, co umí cytokininy, o tom není pochyb. Ale jak se pak s touto rostlinnou látkou naložilo při výrobě, která ji chemicky doslova pohřbívá, je zarážející. Příliš drahá sranda a příliš mnoho nežádoucí chemie. Za nás vyhrává TROPOKOLAGEN!